top of page

Gedragstherapie

Momenteel moet een gezinshond leven in een hele drukke maatschappij. Dat is natuurlijk gezellig! Maar dit zorgt er ook voor dat een hond dagelijks veel prikkels moet verwerken. Wat ook niet meewerkt is dat er van nature een taal- en cultuurbarrière tussen hond en baas is. Wij mensen kennen onvoldoende de hondentaal, hierdoor kunnen wij onze hond onbewust dwingen onbeleefd te zijn naar andere honden. Door de taal- en cultuurbarrière wordt gedrag soms verkeerd geïnterpreteerd en als "probleemgedrag" gezien.

Probleemgedrag is bewust tussen haakjes gezet. En dat geeft helemaal niet aan dat niet wordt begrepen dat bepaald gedrag een probleem veroorzaakt. Natuurlijk is het een probleem als uw hond trekt aan de riem, uitvalt naar fietsers/hardlopers, overmatig blaft, spullen in huis sloopt etc. Toch uit een hond dit gedrag vaak doordat hij/zij niet voorzien wordt in de dagelijkse behoefte of dat het onbewust is aangeleerd.

Maar geen nood. Bij Dierenhotel La Parada kunnen wij u mogelijk helpen. Ik, de ondernemer, heb een opleiding mogen doen van Turid Rugaas, een bekende Noorse hondentrainster. Zij is gespecialiseerd in het observeren van hondengedrag en heeft verschillende boeken over o.a. de verschillende soorten blaffen die er zijn en de kalmerende signalen die honden uiten zodat ze niet met elkaar in conflict komen. Dankzij de kennis die ik gedurende deze opleiding opgedaan heb en de ervaring van mijn vorige werk, het hebben van een hondenuitlaatservice, heb ik meer inzicht gekregen in het gedrag van honden en de wijze waarop zij communiceren.

Mocht u hulp kunnen gebruiken, twijfel dan niet maar neem contact op. Ik maak dan graag een afspraak voor een bezoek van u en uw hond. Terwijl ik uw hond observeer overleggen wij over het probleem van uw hond en wanneer het vermoedelijk ontstaan is. Vervolgens bespreken wij mijn observaties en maken we samen een plan hoe dit opgelost zou kunnen worden. Voor deze manier van werken is er niet een snelle oplossing. Vaak moeten er kleine stapjes gemaakt worden voordat er een mogelijke oplossing komt. Maar het uiteindelijke streven is dat uw hond uiteindelijk beter in zijn vel gaat zitten.

Gedrag.png
bottom of page